Co zjeść w Gruzji? cz. 2 – Przystawki i dodatki

Co zjeść w Gruzji?

Znasz ten moment, kiedy zamówiłeś trzydaniowy posiłek, ale już po przystawce jesteś pełny? Koszmar “foodiesa”. Czy w Gruzji tak jest? Zdarza się, ale oczywiście nie zawsze. Pewne jest natomiast to, że nie musisz koniecznie zamawiać tylko dań głównych, spróbuj też koniecznie gruzińskich starterów. Co zjeść w Gruzji? Dziś cz. 2 – przystawki i dodatki.

o

o

1. Chleb – najlepszy jaki jadłem

Zdziwiłeś się, co? Ja też ogromnie się zdziwiłem próbując po raz pierwszy gruzińskiego chleba. Puri, czyli po gruzińsku chleb, to coś więcej niż “wieloziarnisty” z piekarni sieciowych. Jeszcze surowe ciasto na puri przylepia się do ścian pieca zwanego “tone”. Prosta receptura i naturalny sposób wypiekania daje temu chlebowi niepowtarzalny smak.

Co jeść w Gruzji? Chleb

Z czym i jak je się chleb w Gruzji? Najczęściej rwie się płaskie placki na mniejsze kawałki. Traktuje się je jako dodatek do różnych dań. Puri je się często z serem oraz sosami, np. adżiką. Można jeść również… sam 🙂 Jest pyszny!

2. Sery – białym serem Gruzja stoi!

Wyżej wspomniałem o tym, że do chleba gruzińskiego często podawany jest ser. Ale ser w Gruzji to coś więcej. To jeden z głównych produktów gruzińskiej kuchni! Dodatek, przystawka, przyprawa, element innych dań, przekąska.

Co jeść w Gruzji? Ser

W Gruzji jest stosunkowo dużo krów. Z krów jest mleko, z mleka gruzińskie sery. Najbardziej popularny to sulguni. Ja spotkałem się najczęściej z mocno słonymi serami, podawanymi dosłownie do każdego posiłku. Sery kupisz na każdym targu i w praktycznie każdej restauracji. Popróbuj w różnych miejscach 🙂

3. Sałatka z pomidorów i ogórków – oczywiście z kolendrą

W tej serii chcę Ci przedstawić najpopularniejsze rzeczy do jedzenia w Gruzji. W państwie Gruzja, niekoniecznie w wymyślnych restauracjach w Tbilisi. Raczej potrawy, które jedzą też lokalsi. Coś, co dostaniesz w każdym przydrożnym barze. Taką rzeczą jest właśnie sałatka z pomidorów i ogórków, z dodatkiem cebuli i oczywiście kolendry.

Co jeść w Gruzji? Sałatka

Absolutny klasyk w kategorii “gruzińskie surówki i sałatki”. Wiedz, że w Gruzji pomidory są świeże i pyszne, sałatka potrafi wciągnąć! 😉 Dostaniesz ją dosłownie za grosze, warto wziąć dla odświeżenia, chociażby jako akompaniament do gruzińskich serów!

4. Adżapsandali – gulasz warzywny

Pora na jakiś “konkret”. Coś, co można nazwać już daniem samym w sobie. Adżapsandali to nic innego jak gulasz-leczo ze świeżych warzyw. Króluje tam bakłażan, najczęściej z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku, zieleniny. Czasem dodaje się ziemniaki, czasem paprykę, czasem cukinię.

Co jeść w Gruzji? Adżapsandali

Adżapsandali oczywiście warto zjeść z gruzińskim chlebem 🙂 Uwaga, bywa ostre!

Ile kosztuje adżapsandali? W Gruzji ok. 5-7 lari (7-11zł), w Polsce ok. 15zł.

5. Phali i badrijani – pasty z dodatkami

Phali to pasty z orzechów lub warzyw. Głównie jadaliśmy żółto-brązową, właśnie z orzechów, albo zieloną, ze szpinaku. Pyszna przekąska, jedzona także z chlebem, często z dodatkiem granatu.

Ile kosztuje phali? W Gruzji ok. 7-8 lari (12-14zł), w Polsce ok. 15zł.

Badrijani to niesamowity zawijas z bakłażana, przeplatany pyszną pastą orzechową, również często podawany z granatem. Niedrogie, bardzo popularne i zadziwiające smakiem. Mniam!

Ile kosztuje badrijani? W Gruzji ok. 5-6 lari (8-10zł) za porcję (zwykle 4 sztuki), w Polsce ok. 12zł.

Co jeść w Gruzji? Phali

o

o

Gruzińska kuchnia obfituje w różne dodatki, powyższe to taki „must have”. Jeśli natomiast szukasz czegoś porządniejszego do zjedzenia – sprawdź gruzińskie klasyki, o których pisałem.  A po przystawkach i daniach głównych… zapraszam na coś słodkiego 🙂